Konveyör Nedir? Konveyör Çeşitleri Nelerdir?

Herhangi bir malzemenin – o malzeme ne olursa olsun- bir uçtan diğer uca aktarılma işlemini gerçekleştiren aktarma mekanizması olan konveyör, hareketli motor gücü yardımıyla, insan gücüyle veya yer çekimi kuvveti esas alınarak harekete geçirilir.

Kısaca konveyör, taşıma ve aktarma işleminde insan gücünü en aza indirgeyen mekanizma olarak adlandırılır. Konveyörler günümüzde hemen her sektörde kullanılmaktadır ve her sektöre uygun, sektörün ihtiyacını karşılayacak şekilde, sektöre özel şekillerde konveyörler hazırlanmaktadır. Bu nedenle; konveyörler, kendi içlerinde de birçok farklı gruba ayrılmaktadır.

Konveyörlerin ana maddesi, yani ana şasesi, alüminyum konveyör profilleri veya, ağır malzemelerden bahsediyorsak çelik olarak imal edilmektedir.

Konveyör çeşitleri olarak amaç ve kullanım alanına göre birçok konveyör çeşidi mevcuttur. Konveyör ekipmanları bu farklı konveyörlerin üretimleri için gereklidir yazımızda detaylı olarak bu konulara değineceğiz.

Farklı konveyör çeşitleri:

Zincirli Konveyör

Zincirli konveyörle motor gücü ve zincir yardımıyla harekete geçirilebilmektedir. Konveyör boyunca dolaşan zincir sayesinde konveyör hareket alır. Zincirler rulo, kova, kap veya doğrudan kancalarla ürüne bağlanır ve bu şekilde taşıma gerçekleşir. Zincirli konveyörler her sektöre uygun olarak imal edilebilmektedir.

Pvc Bantlı Konveyör

Pvc bantlı konveyörlerin hareketi motor gücüyle sağlanır. Pvc bantlı konveyörler, doğrudan sıcağa maruz kalmayan ve bantı zedeleyebilecek maddeden yapılmış veya yine bantı zedeleyebilecek ağırlıkta yük taşımayan sektörlerin tercih sebebi olarak görülmektedir.

Pvc Bant kullanılan konveyörler, diğer bantlara ve diğer konveyör tipleri ile karşılaştırıldığında biraz daha düşük maliyetlerle imal edilebilmektedir.

Pvc Bantlı Konveyörlerin tercih edildiği çeşitler ise şunlardır: Düz Tip, Minyatür, Z Tipi ve L Tipi Konveyörler.

Pvc Bantlarda renk seçenekleri mevcuttur. Pvc Bant genel olarak gıda sektörüne uygun değildir ancak Poliüretan bant gıda sektöründe Pvc Bantın yerine tercih edilebilir.

Modüler Bantlı Konveyör

Modüler bantlı konveyörlerin yapısı, pvc banta göre daha dayanıklıdır. Ancak modüler bantlı konveyörler, pvc bantların aksine toz taşıma için uygun değildir. Modüler bantlı konveyörlerin hareketi motor gücü ile sağlanmaktadır.

Modüler bantlı konveyörlerin uygun oldukları tipler ise şunlardır: Düz Tip, Minyatür, L Tipi, Z Tipi ve Dönüşlü Konveyörler.

Modüler bantlı konveyörler, modüler olduğundan, ileride yaşanabilecek ağırlık veya maddeye bağlı aşınma problemlerinde sadece bantın zarar gören kısmının değişmesine imkan vermektedir. Modüler bantlarda bir çok model mevcuttur ve sektöre göre bantlar çeşitlilik göstermektedir.

Avare Rulolu Konveyör

Diğer konveyör tiplerinden farklı olarak, avare rulolu Konveyörlerin hareketi insan gücü ile sağlanmaktadır. Kullanılacak alana göre hafif eğimli imal edilir ve bu şekilde yer çekimi kuvvetinden de faydalanılır. Eğimli avare rulolu konveyörlerde hafif itme kuvveti ile malzeme bir uçtan diğer uca insan gücü en aza indirgenerek taşınabilir.

Eğimli olmayan avare rulolu konveyörlerde itme gücüyle yine insan gücü en aza indirgenerek aktarma sağlanır. Avare rulolu konveyörler, motor gücü gerektiren konveyörlere göre daha uygun maliyetler ile imal edilebilir, sektörlere göre avare rulolu konveyörlerin tipleri farklılık gösterebilmektedir.

About the author